1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В региона на Видин рапицата е прибрана почти на 100%

В региона на Видин рапицата е прибрана почти на 100%

Добивите варират от 150 до 250-300 кг от декар

В региона на Видин рапицата е прибрана почти на 100%. Добивите варират от 150 до 250-300 кг от декар. Това са данните, които съобщи пред радио “Фокус” Жечко Андрейнски, член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители. Ечемикът също е почти напълно прибран, добивите са около 300 кг.

В ход е жътвата на пшеницата, досега са прибрани около 30% от нея, посочи Андрейнски. Земеделските стопани отчитат добиви в доста широк диапазон - между 300 и 400 кг от декар. Качеството на зърното е много добро. "Като добиви при рапицата и ечемика не се получиха много добри резултати заради лошите климатични условия през есента и липсата на дъжд", обясни зърнопроизводителят.

Стопаните са доволни от цената на рапицата, която е около 800 - 850 лв. за тон без ДДС. "Ако сравним цената на рапицата и на пшеницата, ще получим, че например от 200 кг рапица сме получили същия доход, както от 550 кг пшеница. Това води до трайна тенденция от две години да се увеличават площите с рапица" каза Андрейнски. Търсенето на тази култура също е добро и има гарантиран пазар, докато при пшеницата в момента почти няма сделки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.