1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В силистренското село Кайнарджа се открива българо-румънско изложение на земеделска продукция

В силистренското село Кайнарджа се открива българо-румънско изложение на земеделска продукция

Проектът е на стойност 1 445 496 евро

Българо-румънско изложение на земеделска продукция се открива днес в силистренското село Кайнарджа, съобщава БТА.

В изложението ще участват около петдесет земеделски производители от българската община и румънската община Валу луи Трайан, които осъществяват съвместен проект за изграждане на транграничен бизнесцентър и агропазар в румънската община. Проектът е на стойност 1 445 496 евро и се реализира по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

За пазара ще бъдат изградени 75 търговски помещения, 66 магазини в основната сграда и извън нея, минимаркет, сладкарница. За българските производители се осигуряват търговски площи и щандове и наемите за тях няма да бъдат по-високи от наемите за румънските им колеги. Очаква се изграждането на пазара да завърши напролет. Една от дългосрочните идеи по проекта е виртуален пазар за търговия на едро със селскостопанска продукция.

В двете общини основен отрасъл е селскостопанското производство и с изграждането на пазара и бизнесцентъра ще се създадат нови възможности за развитието на селскостопанския сектор. От съществено значение е осигуряването на актуална информация за контакти чрез бизнесцентъра и със селскостопанските изложения всяка година. Ще бъдат привличани и земеделски производители от други райони на двете страни.

Смята се, че в дългосрочен план не само ще се стимулира сътрудничеството, но и ще се създадат условия за специализация на селскостопанската дейност в районите на Кайнарджа и Валу луи Трайан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.