1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Сливен ще се проведе „Ден на редките местни породи”

В Сливен ще се проведе „Ден на редките местни породи”

Събитието е част от „БиоМания 2011”

Първото събитие, част от „БиоМания 2011” и кампанията под надслов „Октомври - месецът на биопродуктите” ще се състои в Сливен, утре, 8 октомври. То ще бъде проведено в рамките на Националното изложение по животновъдство в Сливен, на чието откриване ще присъства и Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Събитието на „БиоМания 2011” в Сливен влючва провеждане на „Ден на редките местни породи”, демонстрации как се произвежда сирене и кашкавал във фермата с дегустации, както и фотоизложба на редки местни породи и традиционни земеделски практики на фотографа Христина Етърска.

Като част от „БиоМания 2011” в понеделник, 10 октомври, в Стара Загора ще се състои и „Ден на агроекологията”. В парка „Пети октомври” в града ще бъде разположен Информационен щанд на „БиоМания 2011”, където ще бъдат раздавани информационни материали за биологичното земеделие в България.

Кампанията под логото „БиоМания 2011” за популяризиране на биологичното земеделие и „Биото” като начин на живот с организатор Министерство на земеделието и храните ще обхване целия месец октомври и включва поредица от събития в цялата страна. Гвоздеят на събитията е провеждането на празник на открито на 15 октомври в столичния парк "Заимов”, където ще има изложение на различни български биопродукти, дегустации, игри и различни забавления. Специален гост на изложението ще бъде кулинарът Ути Бъчваров, който ще приготви избрани биорецепти. Ще има томбола, награди, забавления за деца, информационни материали и подаръци. В празника могат да участват свободно всички сертифицирани производители, преработватели и търговци на биопродукти в България, които имат интерес. Участието им в празника е безплатно, но за повече информация вижте страницата на МЗХ - http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/Home/BioMania.aspx, както и на нашите партньори от Фондация „Биоселена” - http://www.bioselena.com/bg/news/view/52/.

Българското биоземеделие изживява своя бум – само за една година сертифицираните площи за биологично земеделие са се увеличили двойно – от 12’320 хектара в края на 2009 г. до 25’648 хектара в края на 2010 г. Тези площи вече са 0,5% от използваната земеделска площ в България.

Сертифицираните производители, преработватели и търговци на биопродукти са се увеличили със 76% за една година. Тези данни нареждат България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното земеделие.

България е на първо място в света по производство на био розово масло и на четвърто място в ЕС по брой сертифицирани пчелни семейства. 15% от произведения в България пчелен мед е био. Над 90% от всички български био продукти се изнасят в ЕС, САЩ, Канада и Япония.

Всички новини и събития на „БиоМания 2011”могат да бъдат проследени и в социалната мрежа Фейсбук - http://www.facebook.com/pages/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-2011/106188866157059?sk=wall .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.