1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В страната има 46 000 кравеферми, от които само 2000 са І-ва категория

В страната има 46 000 кравеферми, от които само 2000 са І-ва категория

Фермите, които са ІІ-ра и ІІІ-та категория и няма да успеят да покрият евроизискванията до края на годината ще получат отсрочка, но на етапи

Кравефермите, които са ІІ-ра и ІІІ-та категория и няма да успеят да покрият евроизискванията до края на годината ще получат отсрочка, но на етапи. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на посещение на кравеферма край Сливен. Той разгледа кравеферма на земеделския приозводител Иван Хлебаров, които отглежда 120 крави, от които 60 дойни. Хлебаров е кандидатствал по 121 мярка „Модернизиране на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. по нитратната директива. От 2008 г. крафермата е І-ва категория и произведеното краве мляко се търгува на 75 ст. за литър, тъй като отговаря на всички изисквания.

Министър Найденов посочи, че е много важно кравефермите да покрият европейските изисквания, тъй като срокът за това изтича до края на годината. В момента в страната има 46 000 кравеферми, от които само 2000 са І-ва категория. Той напомни, че е удължил срока за преструктурирането на  българските кравеферми пред ЕК от 18 на 24 месеца. Тези, които все още не са се преструктурирали ще получат отсрочка, но на етапи. Примерно за ІІІ-та категория ще имат 6 месеца да станат ІІ-ра и т.н. Министърът подчерта, че ако те не се преструтурират няма да бъдат затворени насила, но никой няма да купува мляко от тях.

Министър Найденов подчерта, че е много важно сектора да се преструктурира. Той посочи, че държавата прави всичко възможно за да помага на животновъдите и припомни, че нисколихвените кредити са разсрочени и че за животновъдите са осигурени допълнителни 20 млн. лева по „де минимис“. Министър Найденов съобщи още, че бенефициентите, които са длъжници на НАП ще получат средствата си от Държавен фонд „Земеделие“, въпреки задълженията към държавата. Става въпрос за около 12 000 бенефициента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.