1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Ясеново отглеждат нов сорт роза

В Ясеново отглеждат нов сорт роза

Тазгодишната продукция се очаква да бъде изкупена само от един клиент от Япония

Българската маслобойна "Роза етерна" и през тази година ще произведе няколко килограма розово масло от бяла роза. През миналата година е изкупена цялата продукция на масло от бялата роза, а тазгодишната продукция се очаква да бъде изкупена само от един клиент от Япония, съобщи БГНЕС.

"Не можем да отговорим на търсенето. Ние можем да произведем около 3-4 килограма, а имаме запитвания за около 7-8 килограма розово масло", обясни технологът Красимир Андонов. Собственици на розовите масиви и маслобойната са известният български актьор Тончо Токмакчиев и брат му Ангел Токмакчиев. Казвали са ми, че маслото от бялата роза не притежава свойства, подходящи за производството на парфюмерия, но нашето се търси. Японците са много стриктни в изискванията си и се налага да им изпращаме първо мостра, след това самото масло и едва след като то бъде тествано, се осъществява плащането, разказа Ангел Токмакчиев. Роза "алба" е с по-лек, по-цветист и специфичен аромат. Производството на масло от "роза алба" е почти двойно по-скъпо от производството от традиционната българска маслодайна "роза дамасцена", която се използва предимно в парфюмерийната индустрия. Ако един килограм от "розовото злато" на България се произвежда от около 3 тона розов цвят, то за добиването на килограм масло от бяла роза трябва двойно повече.

Очакваната средна изкупна цена на килограм розово масло от "роза дамасцена" през тази година се очаква да е около 4500 евро, а от "роза алба" – почти двойно. "Роза етерна" преработва розовите цветове от общо около 700 дка розови насаждения, като годишно маслобойната произвежда около 70 килограма розово масло, което се изкупува основно от парфюмерийни фирми от Франция, Германия, САЩ и Япония. Тази година кампанията по беритбата започна по-късно заради по-студеното време в района, като голяма част от берачите са от ромски произход. Те получават по 50 стотинки за килограм обран розов цвят, като на ден повече от тях успяват да изкарат по около 15-20 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.