1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вълната на исковете заради глифозат стигна до Австралия

Вълната на исковете заради глифозат стигна до Австралия

В Съединените щати в момента се водят вече редица дела

Австралийски градинар, болен от рак, подаде иск срещу австралийския клон на концерна, който произвежда глифозат. За разлика от Съединените щати, в Австралия има таван за обезщетенията в подобни случаи - 500 хиляди долара за нематериални щети и малко над милион за пропуснати ползи.

Ищец е 54-годишен, работил 18 години като градинар. През цялото това време е ползвал препарат против плевели, който съдържа глифозат. През 2015 година е диагностициран със злокачествено заболяване на лимфите и трябва да прекрати бизнеса си. Той обвинява производителя, че на опаковките на препарата е нямало достатъчно ясно предупреждение за рисковете.

В свое изявление от централата на компанията изтъкват, че до момента по случая има само медийни съобщения, но не са запознати със самото дело. Освен това се посочват редица научни изследвания, според които глифозатът не е отговорен за заболявания като Неходжкиновите лимфоми, от каквото страда ищецът.

В началото на месец май американската служба за околна среда определи, че веществото глифозат не може да се смята като канцерогенно. Тази оценка противоречи на становището на Международната агенция за раковите заболявания, според което глифозатът "вероятно причинява рак". В Съединените щати в момента се водят вече редица дела срещу компанията-производител. Към момента най-голямото обезщетение е в размер на близо 2 милиарда евро, присъдено на първа инстанция на семейство пенсионери, заболели от лимфом.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.