1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Върховният административен съд реши, че не е имало картел за цената на хляба

Върховният административен съд реши, че не е имало картел за цената на хляба

Това е изключително добра новина за бранша


Не е имало картелно споразумение за цената на хляба – това е решил Върховният административен съд днес, съобщи Марияна Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Преди година и половина Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) осъди федерацията и по-конкретно нейните регионални съюзи в София и Бургас за наличие на картелно споразумение за цената на хляба, припомни Кукушева. Днес с решение на Върховния административен съд е било отменено наказанието на КЗК. Така се признава, че картелно споразумение никога не е имало, каза тя.

КЗК е била осъдена да заплати разноските по делото в размер на 400 лв., както и адвокатския хонорар от 1550 лв. на защитника на федерацията. „С това решение съдебната система в България показва, че е действаща. Това е изключително добра новина не само за нас като тенденциозно санкционирани работещи хора, но и е изключително добра новина, че в България могат да се случат и положителни неща ”, каза Марияна Кукушева.

В областта на бързо оборотните стоки не може да има картелни споразумения, защото става дума за стоки от първа необходимост. Освен това по отношение на хляба у нас няма единна цена. Продуктът се продава на различни цени в различните населени места и от различни производители, обясни Кукушева.
„Предизвикахме този акт от страна на КЗК, защото добре комуникираме с вас медиите за това какви са трудностите на пазара, които обикновено са свързани с житната реколта и с енергийните източници”, допълни тя./focus-news.net

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.