1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Васил Симов: За последните 10 години делът на качествената пшеница намалява

Васил Симов: За последните 10 години делът на качествената пшеница намалява

Снимка:

Производителите имат трудности да си намерят качествени семена

Около 3.5 тона хлебна пшеница ще бъде произведена през лятото. Това заяви в сутрешния блок на телевизия България он ер Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

По думите му този добив ще бъде предостатъчен. В това количество не влизат посевите, които измръзнаха. Един от проблемите за България обаче ще бъде рекордният добив, който се очаква в Украйна и Русия. Това ще свали цените на пшеницата на международните пазари и ще се наложи българската продукция също да се продава на по-ниски цени.

Симов допълни още, че е много рано да се правят прогнози за цените от тази реколта. България е потенциален износител на зърно и няма опасност да останем без брашно и хляб, коментира още изпълнителният директор на стоковата борса. Проблем обаче е фактът, че за последните 10 години делът на качествената пшеница все повече намалява, уточни Васил Симов. Той допълни, че това е т.нар. хлебна пшеница, а намалението на количествата й е тревожен факт. Производителите имат трудности да си намерят качествени семена, да напояват.

За реколтата от слънчоглед Васил Симов коментира, че се очаква по-добра реколта и това е причината цените на слънчогледа у нас леко да се понижат в последните месеци.

За високите цени на горивата и това, което предстои, Васил Симов обясни, че цените на петрола на международните пазари постоянно се повишават в последните години, а спасението в по-дългосрочен план е търсенето на алтернативни източници на горива. Биогоривата, които се произвеждат от слънчоглед, от рапица, дори от пшеница, са начин да компенсират намалението при петрола, допълни той. Според него има механизми горивата у нас да се задържат на по-ниски цени, но това е политика на правителството, защото цените зависят и от акцизите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.