1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Възможна е нова популация от марокански скакалци в община Струмяни

Възможна е нова популация от марокански скакалци в община Струмяни

В момента 200 декара от засегнатите площи са в землището на село Марикостиново и 800 - в село Генерал Тодоров

Характерно за мароканските скакалци е, че при определена численост образуват стадна форма, която се движи в една посока, а при преминаване през определена територия унищожават всички посеви. Това съобщи Иван Марковски-началник отдел „Контрол на продукти за растителна защита и торове”, цитиран от Агенция "Фокус".

От институцията алармират за това, че е напълно възможно е да се развие популация от марокански скакалци на площ от 1000 декара в землищата на селата Марикостиново и Генерал Тодоров, община Петрич. Само преди седмица от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград обявиха, че марокански скакалец e установен в землищата на двете села, а излюпването на скакалците е започнало в периода между 13 и 15 април, като продължава и в момента.

В момента 200 декара от засегнатите площи са в землището на село Марикостиново и 800 - в село Генерал Тодоров. В момента скакалците продължават да се излюпват. Очаква се и нова популация на територията на община Струмяни, вероятността за излюпване там обаче е по-малка, тъй като миналата година площите са били третирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.