1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Висок добив на ечемик и пшеница край Петолъчката отчитат земеделски производители

Висок добив на ечемик и пшеница край Петолъчката отчитат земеделски производители

До 600 кг от декар достигат добивите в 3-километровата зона за сигурност в района на експлозията

Продължава разчистването на невзривените боеприпаси и осколки в района на взривения на 5 юни склад за утилизация на боеприпаси до село Лозенец. Там обаче земеделските производители отчитат неочаквано висок добив на ечемик и пшеница.

До 600 кг от декар достигат добивите в 3-километровата зона за сигурност в района на експлозията. Прибирането на ечемика вече е приключило. Очаква се до края на седмицата да бъде пожъната и пшеницата, съобщи областният управител на Ямбол Димитър Иванов, цитиран от БНР.

"До края на седмицата ще успеят земеделските производители да си приберат реколтата от пшеница, а сме освободили още 7 нови парцела, в които могат да навлязат селскостопанската техника за обработка на площите", уточни Иванов.

Същевременно почистването на обработваеми земи от невзривени боеприпаси и осколки продължава. Военните вече разчистват последните около 1000 декара, засети с рапица, слънчоглед и лозя.

Според полк. Иван Сяров, главен координатор по обезвреждането на района около Петолъчката, през следващата седмица ще започне и разчистването на горските масиви и ливадите в зоната за сигурност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.