1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Все повече тикви се отглеждат в Германия, показва статистиката

Все повече тикви се отглеждат в Германия, показва статистиката

Близо 2100 германски фермери отглеждат тикви

Все повече тикви се отглеждат в Германия, показва статистиката. Причината е нарасналото търсене на тези зеленчуци, най-вече заради празника Хелоуин. По последни данни на агроведомството в Берлин през миналата година площите са нараснали с една трета до близо 4 хиляди хектара.

Традиционният за Съединените щати празник намира все повече последователи и в Германия. Хората украсяват домовете си с тиквени фенери, маскират се, а децата се радват на допълнителния празник. Близо 2100 германски фермери отглеждат тикви, като за миналата година реколтата им е била в размер на 90 хиляди тона, т.е. двойно по-голяма отпреди 10 години. Въпреки това тиквите са нишов продукт и се нареждат на едно от последните места по производство.

Според предварителни прогнози тазгодишната реколта ще е средна. Годината е била нито лоша, нито изключително добра, споделят производители. Като цяло времето е било подходящо, имало е достатъчно влага и слънчеви дни. Все пак в някои региони фермерите са срещнали проблеми – или много дъжд, или пък суша. Тикви се отглеждат предимно в южните и западните части на страната, където климатът е най-подходящ. В провинция Северен Рейн-Вестфалия прибирането на реколтата все още не е приключило, докато в Бавария нивите вече са обрани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.