1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Второ изложение на елитната порода овце Ил дьо Франс в Стара Загора

Второ изложение на елитната порода овце Ил дьо Франс в Стара Загора

Снимка:

Миналата година фермерите се оплакаха от скъпи ветеринарни сертификати и висока цена на фуража

Днес и утре Земеделският институт на Стара Загора е домакин на изложение на месодайната порода овце Ил дьо Франс – за втора поредна година. Основен организатор е Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, подпомогната финансово от земеделското министерство. Откриването на изложбата е утре, 12 октомври, с приветствия от 10.30 часа, следва представяне на участниците и конкурси за развъдни групи и индивидуално участие. В 12 часа е дефилирането на отличените животни, а половин час по-късно – награждаването.

Миналата година изложението бе първото по рода си в Стара Загора. Тогава председателят на асоциацията Евгения Ачкаканова-Димитрова оповести, че чистопородните животни от Ил дьо Франс в България са около 3 500 (към септември 2012 г.). Фермерите изнасят своята продукция основно за Турция, но като животни за клане, защото процедурата и документите, които се подготвят, са твърде тромави, за да могат да отпътуват като разплодни животни – ветеринарните сертификати са много скъпи.

„Арабският свят може да бъде евентуален пазар, но трябва да си увеличим поголовието, защото сега не можем да задоволим пазар, който търси по 5 хил. агнета наведнъж за износ”, отбеляза пред медиите тогава председателката на развъдната асоциация.

Фермерите, които не разполагат със собствено производство на фураж, изпитват изключителни затруднения, признаха много от тях по време на миналогодишното изложение.

Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България е учредена през 2005 г., а 2 години по-късно е заведена племенната (родословната) книга и е поставено началото в разработването на информационната система с база данни, която продължава да се развива и усъвършенства. В асоциацията членуват около 50 овцевъди от цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.