XII-ти Панаир на киселото мляко в Разград

Празникът ще се състои от 24 до 26 юли

През 2013 г. XII-ият Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти ще се състои от 24 до 26 юли. На ежегодния панаир си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт. Провежда се и атрактивен конкурс за домашно приготвено кисело мляко и ястия с него. Ритуалът е свързан с местната легенда при капанското население, че една снаха се приема в новия дом едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на капанска баница. След като премине този тест, тя става пълноправен член на семейството.

Основното послание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти е да съхрани и популяризира традиционната българска култура и най-старата традиция на местната етнографска група-капанци, за приготвяне на домашно кисело мляко с уникален и неповторим вкус.

Домашно приготвеното кисело мляко е известно още като Капанско кисело мляко или Гецовско кисело мляко, произвеждано от векове по древна семейна рецепта. Всяка година „Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти” се посещава с голям интерес от многобройни български и чуждестранни туристи, туроператори и чуждестранни партньори на общината от Русия, Германия, Турция, Румъния, Гърция, Франция и Северна Ирландия.

В рамките на панаира се срещат на обмен и опит фирми и дистрибутори на традиционния български продукт.

В панаирните дни се включва изложение на художествени занаяти –дърворезба, рисуване върху стъкло, върху текстил и керамика, капански сувенири, плетиво, бижутерия, ковано желязо, бижутерия, изработка на кукли в народни носии, кожухарство, абаджийство, иконопис и много други занаяти на десетки занаятчии от страната и чужбина. Капанци са етнографска група, която произлиза от стари български родове, които не са искали да приемат християнството. Поради тази причина, те са били изселени в Лудогорието.

В рамките на Фестивала на народните традиции и художествените занаяти, майстори ще предават своите умения на младото поколение. Тридневните празници ще включват концерти на открито на художествени колективи от различни държави и Капанския ансамбъл от Разград. Преди да покажат своето изкуство всички участници ще дефилират по главния градски булевард. Ще се проведе и шоу, на което ще бъде избрана "Кралица на панаира".

Всяка година жителите и гостите на града очакват събитието с голямо нетърпение заради емоциите в многобройните конкурси и шоута, игри и забавления, изложби и концерти. Паралелно с тези прояви, на площада пред Общински културен център е изложението на майсторите занаятчии. Занаятчии от цялата страна ще демонстрират своите умения по грънчарство, медникарство, дърворезба, гайтанджийство, кожарство и др.

Кралица на киселото мляко се избира измежду участничките във фолклорните състави, които участват във вечерните концерти по време на тридневния Панаир на киселото мляко в Разград. Кандидатките дефилират в народни носии, представят свой национален танц, накрая играят ръченица. Кралицата и подгласничките, качени на файтон, водят дефилето на фолклорните формации по улиците на Разград.

Чрез организираните прояви, културното наследство, природните дадености и запазените традиции, Разград се представя като нова туристическа дестинация. В археологическите резервати "Абритус" и "Сборяново" могат се видят уникални обекти и артефакти. Три етнографски комплекса в Разград и околностите запознават с различните култури, бит и традиции в региона. Зоната за отдих "Пчелина"и язовирите, предоставят чудесни условия за почивка, а ловните стопанства в Разградско предлагат ловен туризъм, отстрел на ловни трофеи и фотосафари.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.