1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ядем бразилско месо, забранено в Европа

Ядем бразилско месо, забранено в Европа

Двама основни играчи въртят контрабандата на бутчета и свинско

Според служител от РМД-София, нерегламентираният внос става на принципа на тапата. Месата се покриват със зеленчуци и по този начин влизат в страната, пише днес вестник "МОНИТОР".

Част от производителите на колбасите, които се предлагат на родния пазар, използват рискови меса, забранени за внасяне у нас.

Рисково месо, забранено за внос в Европейския съюз, се купува масово от производители на колбаси у нас. Свинско, говеждо и пилешки бутчета от Бразилия, Китай, Аржентина, Виетнам или Индия влизат в България контрабанда на малки пратки. По документи от 1 януари 2007 г. месо от тези страни не е внасяно, но е възможно малки количества да са минавали границата ни нелегално.

Пратките, които минат през пункта, се изкупуват основно от месопреработвателните предприятия, които произвеждат салами, кренвирши и саздърми.

Проблемът с липсата на фактури се решава лесно. Българските месни картели взимат фактура от европейска фирма, която удостоверява, че е извършена продажба на месни продукти. След това въпросното месо се продава в България на друг купувач, на който не са му необходими фактури. По този начин остават свободни документи, с които вече съвсем спокойно се легализира бразилското месо.

Освен с внос на рисково месо част от фирмите се занимават и с източване на пари от европейската програма САПАРД. За целта се прилага класическата схема за надуване на цените на машините, които купуват. Една от тези фирми се помещава на улица "Резбарска", а нейните управители се придвижват в столицата с две бентлита. Според източници на "Монитор" у нас от година няма разбит канал за месо, тъй като служители от МВР изнасят информация на месарските босове. Сред къртиците в системата са лица, известни като Бачо Илия и Румен Зайчето.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.