1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За несъстоялата се печалба на българските охлювъди

За несъстоялата се печалба на българските охлювъди

Националният охлювъден клъстер и НВМС изясняват “заслугите” си за износа на наши охлюви

На съвместна пресконференция представители на Националния охлювъден клъстер /НОК/ и Инициативния комитет „Да спасим българското охлювъдство" алармираха, че от 6 месеца дейността на клъстера е блокирана поради бездействието на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и други отговорни институции. В същото време водещи научни и медицински институти от цял свят са доказали безспорните антитуморни, антивирусни и имуностимулиращи свойства на слузта източвана от охлювите, отгледани в България по уникалната технология на НОК, изтъкна председателят на НОК Йово Йовчев. В желанието си да използва тази възможност ръководството на клъстера търси помощта дори на българския министър председател с призива „Г-н премиер, спасете българското охлювъдство!” в специално изпратеното до него писмо. На въпросите обаче какво количество са произвели техните членове и колко от него е изкупено и реализирано от страна на клъстера г-н Йовчев се затрудни да отговори, а спомена само цифрата от 20 хиляди тона продукция, за която не стана ясно коя година е добита. Основният упрек на НОК към НВМС е че не познава евродирективата от 2004 г., регламентираща параметрите на лабораторните изследвания, позволяващи износът на продукцията от наши охлюви и не изпълнява задължението си да ги предостави на българските производители на охлюви.

Не стана ясно обаче какво е направило ръководството на НОК в желанието си да помогне на своите членове, платили по 1000 лв. членски внос, за да имат сигурност на производството и реализацията на продукцията си като част от клъстера. Разбра се само че голяма част от продукцията залежава, умира и се похабява. На въпрос защо не са ползвали услугата на друга европейска лаборатория за изследване на продукцията, което би осигурило нейния износ, отговорът беше, че за наши охлюви ЕС разрешава изследвания само в две акредитирани за това лаборатории в България. От клъстера обвиниха НВМС в незаинтересованост към този сектор в животновъдството ни, непознаване на европейското законодателство и задълженията й по него.

В отговор генералният директор на НВМС и изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов обясни пред агенция “Фокус”, че всяка страна-членка на ЕС изготвя свои правила за изследване на охлювите и , че те не са от хармонизираните животни в ЕС.

Затова и всяка страна-членка изготвя свои правила за какво животните да бъдат изследвани. На базата на направените изследвания се издава сертификат за продукцията. НВМС у нас е решила да прави изследванията на охлювите за салмонела, ешерихия коли и млечнокисели бактерии, а от клъстера не са информирали службата, че искат да изнасят охлюви в чужбина и имат нужда от допълнителни изследвания.  „Мисля, че те са подлъгали своите членове, като са им обещавали, че ще им бъде изкупена продукцията. Не знам какви са им взаимоотношенията, но аз съм имал една-единствената среща с тях в края на октомври във връзка с регистрацията на фермите. Като съответно аз съм разпоредил проверки за регистрацията на тези ферми”, обясни д-р Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.