1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Закъснява сеитбата на есенниците в Северозападна България

Закъснява сеитбата на есенниците в Северозападна България

Към момента са засети не повече от 40% от предвидените площи

Тази есен сеитбата на пшеница и ечемик започна по-късно от обичайните срокове и вероятно ще продължи до настъпване на зимата. Причина за това е закъснялата жътва на пролетните култури (поради късните им сеитби).

На доста полета все още има слънчоглед за прибиране, царевица също – от една страна, заради високата влажност на зърното не може да се жъне, от друга – комбайните затъват в полето. Преовлажнената почва се обработва и подготвя по-трудно за сеитба.

Към момента са засети не повече от 40% от предвидените площи с есенници. От тях обаче едва половината са достигнали фаза 3-ти лист, на отделни места започва братене – главно в крайдунавските райони и равнинните полета. Приложението на растежен стимулатор заедно с фунгицида за обеззаразяване и навременната сеитба спомогна за развитие на по-мощна коренова система и изравнено развитие.

В планиниските и полупланинските райони все още не са прибрани предшествениците. Колкото по-късна е сеитбата на есенници, толкова по-наложително мероприятие е приложението на биостимулатор, осигуряващ повишаване на кълняемата енергия и ускорено развитие на поникващите растения.
Следващата стъпка, която стопаните трябва да предприемат, за да се навакса пропуснатото за развитие време, е листно приложение във фаза 3-ти лист на специализиран листен тор за стимулиране на братенето. Важно е да се следи за поява на житни мухи, цикади, листни въшки и др. неприятели и при необходимост да се приложат разрешени инсектициди. Съвместната им употреба с листни торове, съдържащи лактати, подобрява прилепването им и осигурява по-добро действие.
laktofol_web_520_01agro

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.