1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министър Костов ще представи България на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Зам.-министър Костов ще представи България на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Снимка:

То ще се проведе на 30 и 31 май 2011 г. в град Дебрецен, Унгария

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов ще вземе участие в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 30 и 31 май 2011 г. в град Дебрецен, Унгария. Той е получил мандат да представи одобрената от Министерски съвет позиция на Република България по точките, обявени в предварителния дневен ред.

На предстоящото заседание министрите ще проведат дискусия на тема „По какъв начин ОСП трябва да допринесе за устойчиво развитие на сектора на животновъдството в Европа?”. Целта на неформалната среща е да се обсъдят възможните отговори на предизвикателствата, пред които е изправен секторът на животновъдството в Европа.

В тази връзка председателството е формулирало въпроси за обсъждане, свързани с подобряване конкурентноспособността на сектор "Мляко" след отпадането на квотната система през 2015 г. и високите стандарти за хуманно отношение към животните и високите екологични стандарти, които от една страна гарантират безопасни и здравословни продукти и природосъобразно и устойчиво земеделско производство, но от друга страна налагат допълнителни разходи за европейските фермери.

Тема на разговори ще е и доколко променливостта на цените на зърнените култури, използвани за фуражи след 2003 г., са повлияли на животновъдството, доколко традиционно регулираният европейски пазар на зърнени култури дотогава е осигурявал стабилност и на цените на фуражите за животновъдството. Цел на разговорите ще е да се търси решение за свеждане до минимум на ефекта на пазара на зърно върху животновъдството и да се осигури на сектора достъп до доставка на фураж на конкурентни цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.