1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов откри осмия Национален празник на биологичното земеделие и храни

Зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов откри осмия Национален празник на биологичното земеделие и храни

50 фирми участват на изложението

По време на откриването Абазов припомни, че Министерството на земеделието и храните от години провежда кампании за популяризирането на биологичното производство, като този празник е потвърждение за това. Той заяви, че това е и един от секторите на селското стопанство, който се подпомага със средства от ЕС. През първата година на прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., от 1 461 подадени заявления по петте направления на мярка 214 „Агроекологични плащания”, 369 са за направление „Биологично земеделие”.

Заявените площи за подпомагане са 63 000дка, а пчелните семейства, чието производство също ще се подпомага са над 13 500 броя.

1 680 000 евро е финансовия ресурс, които ще бъде усвоен при изпълнението на 5-годишния агроекологичния ангажимент, а общия размер на средствата по всичките пет направления на мярка 214 „Агроекологични плащания” за петте години е над 6 350 000 евро, посочи още той.

50 фирми взеха участие в изложението, от които 17 производители, 3 преработватели, 4 търговци, 6 вносители, 5 производители на препарати и торове, 2 сертифициращи органа, 8 неправителствени организации и 5 издателства.

На празника на биологичното земеделие присъства Н.Пр. Вилем ван Ее, посланик на Кралство Холандия в България, депутати и много граждани.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.