1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с производителите на растителни масла

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с производителите на растителни масла

Снимка:

От страна на бранша бяха поставени въпроси за пълна проследяемост по веригата производител, преработвател и търговец

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Антон Величков се срещнаха в МЗХ с представители на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

По време на срещата бе обсъдено състоянието на маслопроизводния бранш в момента, в това число производството на маслодаен слънчоглед и рапица в страната .

България е един от основните производители и износители на черен маслодаен слънчоглед в Европа, като произведеното количество за последните три години варира от 1 300 000 до 1 388 000 тона. Реализацията му за износ е около 50% от общо произведения слънчоглед.

От страна на бранша бяха поставени въпроси за пълна проследяемост по веригата производител, преработвател и търговец. Дискутирани бяха също и бъдещи съвместни инициативи между БАБХ и Сдружението за системен контрол на качеството на предлаганите на пазара растителни масла и маслопродукти. С тези бъдещи проверки ще бъде следено освен качеството на продукта така и опаковката и информацията на етикета. Представителите на Сдружението изявиха готовност да съдействат на БАБХ с информация и опит на професионалистите в бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.