1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заместник-министър Неделков: Приоритет на МЗХГ е съхранението на животни от местни породи

Заместник-министър Неделков: Приоритет на МЗХГ е съхранението на животни от местни породи

Приоритет на Министерство на земеделието, храните и горите е съхранението на животни от местни породи, които са част от българското биоразнообразие. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков на официалното откриване на Църногорския събор, в подножието на Гигинския манастир. По думите му, на земеделските стопани в страната трябва да се предоставя възможност да демонстрират най-добрите екземпляри от своите стада и да показват постигнатото с много труд и постоянство. „Днес можем да видим уникални породи като Българско късорого говедо, Каракачански кон, Български тежковоз, Западностаропланинска овца, Медночервена шуменска овца, Елинпелинска овца, Родопски цигай, както и от комерсиалните породи Абердин Ангус и Черношарено говедо“, обясни доц. Неделков.

В рамките на животновъдното изложение, заместник-министър Крум Неделков връчи на участници от асоциацията на "Обединени български животновъди" грамоти за представянето им и постави розетки на животните, които бяха представени.

Гостите на Църногорския събор имаха възможност да опитат и закупят млечни храни от овче, краве и биволско мляко, както и месни, медни и билкови продукти от изложбата-базар на производители, а също и от производството на самия Гигински манастир.

Официални гости на събитието бяха  Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор, гостуващи духовници,  областният управител на област Перник Д-р Симеон Василев и кметове на общини

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.