1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заместник-министър Събев: С означението „Планински продукт” земеделските производители ще се открояват на пазара

Заместник-министър Събев: С означението „Планински продукт” земеделските производители ще се открояват на пазара

Събитието се организира по инициатива на кмета на община Баните Павлин Белчев и съвпадна с откриването на туристическия сезон в родопското село, богато на минерални извори.

Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители, от тези региони, да се открояват на пазара. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на кръгла маса на тема „Възможности за развитие на планинското земеделие” в община Баните, област Смолян.

„Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт” улеснява техния информиран избор”, отбеляза още заместник-министър Събев.

Всички населени места в общината попадат в обхвата и могат да се възползват от предимствата на означението. Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. в района могат да използват означението, ако отговарят на изискванията. Заместник-министърът посочи, че те са опростени. За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. „При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там“, допълни Георги Събев. Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е безплатно.

Събитието се организира по инициатива на кмета на община Баните Павлин Белчев и съвпадна с откриването на туристическия сезон в родопското село, богато на минерални извори.

В неделния ден заместник-министър Събев присъства на освещаването на новопостроения храм „Свети Георги” в с. Загражден, община Баните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.