1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Западностаропланинска овца – добри месодайни качества, по-малко мляко

Западностаропланинска овца – добри месодайни качества, по-малко мляко

У нас се субсидират само овце и кози майки под селекционен контрол, липсва подпомагане за разплодници и шилета

Как да се съхранят автентичните породи животни? Във ферма край Ботевград отглеждат 500 овце, 300 от които западностаропланинска порода и още 300 кози. Комплексът разполага с мини мандра за производство на сирене, а млякото има биосертификат. Стопаните настояват за подпомагане на младите животни.

У нас се субсидират само овце и кози майки под селекционен контрол, липсва подпомагане за разплодници и шилета. 70 на сто от животните на Маргарита Тодорова от ботевградското село Рашково са под селекция. По думите на стопанката в Румъния се стимулира отглеждането на стада с новородени агнета под една година. „Трудността идва от там, че 24 часа 365 дни в годината са необходими грижи. Големият проблем е намирането на животновъди. Аз вече трябва да се пенсионирам, а не мога да намеря заместник, който да заеме моето място. Земеделието е труден отрасъл", сподели Маргарита Тодорова, животновъд.

Млякото продават на мандра, а след приключване на договора през лятото преработват в собствена мандра, животните реализират основно на вътрешния пазар. От всички регистрирани 32 породи овце в България 26 са автохтонни. Общият брой на овцете е милион и 500 хиляди. Около 360 хил. са под селекционен контрол - от тях комерсиалните са 240 хиляди, а местните породи - 120 хиляди.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.