1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна сеитбата на "златна" пшеница в хасковско село

Започна сеитбата на "златна" пшеница в хасковско село

Производители очакват пшеницата да бъде изкупена на три пъти по-висока цена

В хасковското село Гарваново започна сеитбата на червената или както е известна още като златна пшеница, предаде БЛИЦ. Изключително скъпата твърда пшеница, започнаха да засяват в земите си гарвановци. Така наречената „чинца“ характерна с червеникавия си цвят, е един от най-скъпите сортове. Килограм от нея струва 1 лв и 18 стотинки, близо 3 пъти повече от обичайно използваните сортове по нашите земи. Производителите  поемат риска да засеят 1000 от своите 6000 пшенични декара с новия сорт разчитайки на сигурен пазар в Италия. Там тон „чинца“ се търгува минимум 200 евро на тон. Това е три пъти повече в сравнение с изкупните цени на хлебното жито в България. Рискът идва от по-голямата „капризност“ на сорта, той се поддава много повече на болести. „При изкупни цени за нормалната пшеница от 15-20 стотинки на килограм, си струва да поемем риска, защото иначе фалитът чука на врата ни“ коментират производители. Прогнозните добиви са около 300-350 кг от декар.От брашното на твърдата пшеница се изготвят макарони, юфка и други тестени изделия. Твърдата пшеница се счита и за универсален подобрител на хлебното брашно. Според стандартите в суровината за хляб 15 % от брашното трябва да е от твърда пшеница. Земеделците обаче не я сеят заради високата й цена.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.