1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна жътвата в Пернишка област

Започна жътвата в Пернишка област

Кампанията в региона е закъсняла поради дъждовното време

Това каза Василка Петрова от областната дирекция „Земеделие” в Перник, съобщава радио „Фокус”. Кампанията в региона закъсня с десетина дни поради дъждовното време. В Радомирско вече са ожънати 1 000 декара пшеница при среден добив 300 кг зърно от декар. Резултатът засега е добър, но може и да намалее заради лошото време, обясни Василка Петрова. Според нея поражението от влагата не е голямо. Наблюдава се 10% почерняване на зърното и то на плявата, тъй като влагата все още не е проникнала навътре. Няма стопани в Пернишки регион, които са продали хлебното зърно на зелено. Ожънати са и 250 декара есенен ечемик, при който са получени 250 кг от декар.

В Брезник е прибрана рапицата. В областта са засети 116 500 декара пшеница и 4 200 декара с ечемик. Тази година площите с хлебно зърно са с 34 000 декара повече в сравнение с 2008 г. В последните две години са увеличени и терените, на които се сее овес. Над 10 000 декара са засяти с тази култура, тъй като стопаните намират добър пазар за прибраното зърно. Василка Петрова каза още, че 124 комбайна имат пълна готовност за жътвената кампания в областта. 13 машини вече жънат на територията на Радомирското поле. В Трънско има два модерни комбайна, които след приключването на жътвата режат сламата на полето и направо заорават земята. Това не налага освобождаването от остатъците от житните класове, най-лесният начин, от които е палежът на стърнищата. Фермерите прибягват до палежите, тъй като комбайните жънат нависоко и остатъците от житните класове създават трудности при следващата оран. Паленето е абсолютно забранено и от страна на областна дирекция „Земеделие” стриктно се следи дали се спазва заповедта. Оттам коментираха, че стопаните в региона, които прибягват до драстичната мярка, са много малко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.