1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители искат да има ограничения при очертаването на земеделски площи за евросубсидии

Зърнопроизводители искат да има ограничения при очертаването на земеделски площи за евросубсидии

От НАЗ предлагат да се въведат критерии за очертаване на земеделски площи, заявявани за подпомагане

28 000 застъпвания на земеделски земи са отчетени при миналогодишната кампания по очертаване на ниви за подпомагане с европейски субсидии за единица обработваема площ. Броят на застъпванията е повече от два пъти по-голям спрямо кампания 2009, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Той посочи, че в същото време намалява размерът на застъпената площ. Очертаването на земеделските площи миналата година за първи път стана директно в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), а не в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), каквато бе практиката преди това. Когато очертаването става в ИСАК границите на парцелите са невидими за този, който заявява площи.

От НАЗ предлагат да се въведат критерии за очертаване на земеделски площи, заявявани за подпомагане. Според Христов не може всеки да има право да очертава ниви, при положение, че някои от хората, които правят това, не са ползватели на земеделска земя. „Може да са собственици, но не и ползватели, а има и такива, които даже не са и собственици, нито пък ползватели. Оттам идва и една голяма част от неправомерните очертавания за получаване на субсидии. Затова искаме да се въведе „филтър” – критерии за допустимост кой има право да очертава в ИСАК за субсидии за единица площ”, каза Христов.

Очакванията на зърнопроизводителите са, че до 15 март ще започне изплащането на директните европейски субсидии за единица обработваема площ – това е записано и в меморандума между земеделското министерство и НАЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.