1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители ще приемат покана за среща само от премиера Бойко Борисов

Зърнопроизводители ще приемат покана за среща само от премиера Бойко Борисов

Това обясни заместник-председателят на УС на НАЗ Васил Петров

Само ако министър-председателят Бойко Борисов покани ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), нейните представители ще се отзоват на среща в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”. Това обясни заместник-председателят на УС на НАЗ Васил Петров, който се намира на протеста в Разград. По-рано от земеделското министерство обявиха, че двамата министри Мирослав Найденов и Симеон Дянков ще се срещнат със зърнопроизводителите в Министерски съвет. Петров заяви, че са получили поканата, но тъй като много пъти са се срещали с двамата представители на кабинета, ще отидат на среща само, ако бъдат поканени от премиера Борисов.

Васил Петров коментира, че от правителството не е трябвало да подписват меморандума с НАЗ от 8 юни 2010 г. „Ако това, което е подписано в меморандума, не може да стане, защо тогава ние обещано? Някои трябва да гарантира правила, по които да работят всички”, попита той.

Протестът в Разград протича по план. Съгласуван е с органите на МВР. Той се провежда на пътния възел Околовръстно шосе – Кубрат и Околовръстно шосе – изхода за Шумен. Събрали са се около 90 души с около 80 селскостопански машини.

На въпрос дали може да се говори за някакъв политически елемент в протестите на зърнопроизводителите той заяви, че няма зърнопроизводители, които да са се поддали на някакви политически провокации.

Петров коментира и идеята на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България национални доплащания към директните европейски субсидии да бъдат давани приоритетно на тези зърнопроизводители, които произвеждат пшеница с хлебопекарни качества. „В Европа има правила за подпомагане на земеделието, не за подпомагане на хлебната пшеница. Не всички произвеждат пшеница. Има хора, които произвеждат маслодайни култури, технически култури и т.н. Това предложение не е сериозно”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.