1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите се готвят за "ескалиращи" протести, искат оставката на Найденов

Зърнопроизводителите се готвят за "ескалиращи" протести, искат оставката на Найденов

Това става ясно от декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите, изпратена до премиера Бойко Борисов

На 21 март зърнопроизводителите ще протестират в цялата страна заради неизпълнените ангажименти към бранша, приети от правителството в меморандум през лятото на миналата година. Фермерите настояват и за оставката на земеделския министър Мирослав Найденов. Това става ясно от декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите, изпратена до премиера Бойко Борисов, пише dnevnik.bg.

От сдружението казват, че в понеделник започват протести в 20 области, които ще се провеждат "по места и по "ескалиращ начин до следващо решение на Управителния съвет на асоциацията". Над 150 представители на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са готови да излязат със селскостопански машини на околовръстния път край Добрич.

Зърнопроизводителите имат четири искания - оставка на агроминистъра Мирослав Найденов, незабавно изплащане на националните доплащания на всички фермери, закон и правилник за възстановяване на акциза върху горивата за земеделска техника, както и правила за устойчиво развитие на земеделието. 

Те припомнят още, че самите искания не са от днес, а лично премиерът Бойко Борисов се е подписал в меморандума, сключен с тях през лятото на миналата година. "Нашата тревога, която поражда недоволство и протест, е обстоятелството, че писмено поети ангажименти на най-високо правителствено ниво не са изпълнени и никой не поема отговорност за това", казват в обръщение към медиите от асоциацията. 

През юни 2010 г. зърнопроизводителите подписаха меморандум с правителството, в който е залегнало изискване най-късно до 15 март да бъдат получени всички средства по директните субсидии и националното доплащане към тях. Старт на кампанията по изплащането обаче беше даден едва през тази седмица, а отделно е въведено и изискване на фермерите първо да бъдат превеждано европейското финансиране, а след като погасят задълженията си към бюджета, и националното.

Според тях новата схема ще отнеме още няколко месеца до пълното получаване на субсидиите, а никой във фонд "Земеделие" не можел да им обясни защо след като разделят плащанията на две части, не са стартирали по-рано с преводите. Еврорегламентите допускат това да може да се случва от декември, а при искане на България в Брюксел - и по-рано.

Друг приет от правителството ангажимент е фермерите да плащат по-нисък акциз за горивата, използвани за земеделска техника. Те се ползваха от това облекчение до 2009 г., но тъй като не беше подновена нотификацията му в Брюксел не го получиха през миналата. По тяхна информация въпреки многобройните разговори с министрите на земеделието и на финансите и включването на точката в меморандума, искането не е изпратено до ЕК.

С мотив, че не се изпълняват ангажиментите в меморандума, през есента на миналата година зърнопроизводителите също се готвиха за протест. Впоследствие проведоха среща с премиера Бойко Борисов и обявиха, че го отлагат, тъй като очакват да бъде изпратено в Брюксел писмото за по-ниския акциз за горивата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.