1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите в Добричко подготвят протест

Зърнопроизводителите в Добричко подготвят протест

Причината е липсата на консенсусно решение по въпроса за субсидирането на бранша

Зърнопроизводителите от Регионалната асоциация в Добрич са готови за протест, ако не бъде постигнато консенсусно решение по въпроса за субсидирането на бранша. Това заяви Орлин Панев, говорител на Асоциацията на зърнопроизводителите в Добричка област, предаде радио “Фокус”.

Само преди дни местната структура е изложила във Велико Търново своето становище пред Националната асоциация на зърнопроизводителите. Добруджанци считат, че е недопустимо да не се спазва подписано споразумение между бранша и държавата. Освен това полагането на подписите върху документа има и морална тежест, каза Орлин Панев. Той допълни, че дискусиите около размера на субсидията за зърнопроизводителите има отражение в две посоки. От една страна големите очаквания на бранша могат да не се оправдаят и това да доведе до разочарование и недоволство. От друга страна се е получило противопоставяне в общественото пространство по отношение на земеделците от другите сектори, като животновъдство, пчеларство, растениевъдство, птицевъдство и т.н., защото някои сектори въобще досега не са получавали финансова помощ от държавата, а други – само в ограничени размери. Добруджанските зърнопроизводители не желаят техните колеги да бъдат ощетявани, нито да се стига до конфронтация с тях и това няма да се случи, категоричен е Орлин Панев.

Другият въпрос, предизвикал остра реакция, е вариантът за осигуряването на средства чрез продаване на части от държавния поземлен фонд. Зърнопроизовдителите в Добричко смятат, че е недопустимо земеделска земя у нас да не се предлага на българи за продажба, а на чуждестранни структури. Редно е ние да сме привилегировани като българи, защото обработваемата земя е част от територията на България, категорични са от бранша. В контекста на всичко това Регионалната асоциация на зърнопроизводителите в Добричка област е взела решение за провеждане на протест, ако не се намери решение, което удовлетворява земеделците и правителството. Първата страна се надява диалогът с правителството да продължава, да се подходи отговорно и наистина да се намери добър изход и за двете страни.

Орлин Панев подчерта, че ако се стигне до протест, това няма да е форма на противопоставяне, а ще бъде начин да се заостри вниманието на държавата, за да бъде защитен интересът двустранно. На този етап ще се изчака развоя на диалога, гласуването на бюджета на двете четения и не може категорично да се каже ще има ли протести или не. Засега има само подготвка на организацията, ако се стигне до тази форма на заявяване на волята. Орлин Панев не посочи как точно ще се протестира, дали това ще е по места или ще зърнопроизводителите ще се съберат в една точка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.