1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Завърши кампанията по прибирането на слънчогледа и царевицата в област Разград

Завърши кампанията по прибирането на слънчогледа и царевицата в област Разград

Общото количество от ожънатите площи надхвърля 65 563 тона

Завърши кампанията по прибирането на слънчогледа и царевицата в област Разград, съобщават от областната земеделска дирекция, информира inews.bg.

Средният добив от маслодайния слънчоглед за региона е 258 кг от декар, а общото количество от ожънатите площи надхвърля 65 563 тона. Най-много слънчоглед са прибрали стопаните в община Разград - по 325 кг от декар, а най-нисък е добивът в община Лозница - 210 кг от декар.

По данни на земеделската служба прибраната продукция от царевицата за зърно в областта е 104 981 тона, при среден добив 573 кг/дка. За сравнение, през миналата стопанска година средният добив е бил 679 кг/дка, съобщи главният секретар на областната земеделска служба Кремена Тихолова, цитирана от БТА.

Най-високи са добивите, получени от земеделските стопани, в община Исперих, където от декар с царевица са прибирали по 750 кг. Най-малки са получените добиви в община Самуил - по 490 кг/дка. 

Продължава и есенната сеитба на територията на областта. Според данните на земеделската служба с пшеница в региона вече са засети 475 354 дка. Засетите площи с ечемик са 96 460 дка, а със зимна маслодайна рапица - 118 960 декара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.