1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Завишен добив на пшеница в Бургаско очакват тази година

Завишен добив на пшеница в Бургаско очакват тази година

Средният прогнозиран добив е 310 кг.от декар

За стопанската 2009-2010 година на територията на област Бургас с пшеница са засети 586 445 декара, 283 810 декара с ечемик, 7 200 декара с ръж и 85 816 декара с маслодайна рапица са засети. Това съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие”-Бургас Лидия Станкова предаде радио „Фокус” - Бургас. В периода от 17 до 21 май е проведено третото полско обследване на посевите върху 100 % от тези с основни земеделски култури.

Обследването има да цел да се установи тяхното състояние към момента, както и да се прогнозират средните добиви. „По отношение на състоянието – продължава активната вегетация и усиленият растеж на посевите, те са основно във фаза вретенене към изкласяване и цъфтеж. Отчитаме благоприятните топлинни условия, както и валежите, които бяха от 12 до 18 литра на кв. м и се надяваме на това, че те ще се отразят благоприятно върху формирането на добива”, обясни Станкова.

Експертна комисия установи, че 29% от площите с пшеница, или около 130 хиляди декара, са в много добро състояние, 47% са в добро, в средно състояние са 21% и в незадоволително са само 2%. Площите с пшеница са във фенофаза край на цъфтеж, наливане на зърното. Посевите са изравнени, добре гарнирани, с нормално за сезона развитие, т.е. посевите са в активна вегетация. 97 % от площите с тези посеви са наторени с минерални торове, извършено е и третиране с хербициди. Прогнозираният среден добив е от около 320 кг. на декар. За сравнение отчетеният през 2009 година по оперативна информация добив от пшеница е 286 кг. от декар. По отношение на състоянието на посевите от ечемик 30 % са в много добро състояние, в средно състояние са почти 39 %, в средно състояние са 24 % и в незадоволително почти 6 %. 95 % от площите са наторени с минерални торове, на 92 % е проведено третиране с хербициди. Ечемикът е във фенофаза млечна зрелост.

Средният прогнозиран добив е 310 кг. от декар. Отчетеният по оперативна информация за 2009 г. е 308 кг от декар. „Общо взето посевите са в добро състояние, годината е благоприятна за тях. Правим изключение като задължително отбелязваме ниските стойности на температурите през зимните месеци, които оказаха много неблагоприятно влияние върху посевите, особено върху ечемика, поради това и добивите, които прогнозираме са такива”, посочи Лидия Станкова. Тя допълни още, че се наблюдава изключително завишен интерес по отношение на отглеждане на рапица. През 2009 година засетите с рапица площи са били 42 000 декара, а тази година са 85 800 декара. Станкова обясни, че маслодайната рапица е в много добро състояние и е във фенофаза образуване на плодни шушулки, като почти цялата площ е подхранена и третирана. Очакванията са за добър добив от рапица, който да отговори на завишения интерес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.