1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчукопроизводител: "Не знаем при сегашната ситуация докога ще издържим"

Зеленчукопроизводител: "Не знаем при сегашната ситуация докога ще издържим"

През последните четири години цената на пипера на едро варира между 0,50-0,60 лв./кг

Стопанската 2008 година беше трудна за зеленчукопроизводството, каза Маргарит Стефанов, производител от община Каварна. Основният икономически проблем пред производството на пипер е болестта псевдостолбур, унищожила голяма част от насажденията, предаде радио "Добруджа". През последните четири години цената на пипера на едро варира между 0,50-0,60 лв./ кг, въпреки че в активния сезон зеленчукът се продава около 1.00-1.20 лв.

"С всяка изминала година разходите се увеличават за сметка на приходите". Не знаем до кога ще издържим", смята производителят.

Полските домати са се изкупували от производителите за 0.30-0.35лв./кг, а оранжерийните -0.35-0.45лв./кг. 70% от произведените зеленчуци се реализират на свежия пазар, защото там цената е по-добра и обещава по-бърза възвращаемост, коментира Стефанов.

Фабриките за преработка обикновено бавят плащанията, въпреки че доброто качество на продукцията гарантира и по-добра цена.

Лятото на 2008 година е било добро за поливното отглеждане на дини. Голяма част от местното производство е захранвало румънските пазари. Цената на килограм е била 12-15 ст./econ.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.