1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделието трябва да е приоритет в икономиката на България

Земеделието трябва да е приоритет в икономиката на България

Финансовото положение на дребните и средните земеделски производители е изключително тежко

Земеделието трябва да стане реален приоритет в икономиката на България. Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия за развитие и модернизиране на агросектора, организирана от ПП "Обединени земеделци" и фондация „Конрад Аденауер".

Форумът се проведе на 16 септември в гранд-хотел „София" в столицата. В него участваха земеделски производители, представители на браншови организации, преподаватели от аграрни институти и експерти от бранша.

Днес в агросектора има много нерешени проблеми - забавено изплащане на субсидиите, прекалена бюрокрация, грешки на администрацията и санкции за минали периоди, които бяха нароложени на хиляди български фермери, каза председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева.

Финансовото положение на дребните и средните земеделски производители е изключително тежко. Много от тях са изправени пред фалити, тъй като субсидиите у нас не се изплащат навреме, а от националния бюджет не се отделят необходимите средства за подкрепа на производителите, каза тя.

По думите й най-малко кандидати за евросубсидии има от браншовете, които са в най-голяма криза и имат най-голяма нужда от допълнителни средства като млекопроизводството и зеленчукопроизводството.

Сериозно изоставаме с усвояването на европарите по Програмата за развитие на селските райони - почти 5 години след присъединяването към ЕС реално разплатените проекти не надвишават 30% от бюджета й до 2013 г. И днес на производителите се предлагат временни и частични финансови решения, които не могат да допринесат за дългосрочно планиране в сектора, подчерта председателят на Обединени земеделци.

Без добре ориентирана секторна политика в зеленчукопроизводство, лозарство, овощарство и други традиционни за страната ни браншове, не може да има развитие и модернизиране на агросетора, каза зам.-председателят на партията Георги Каркъмов. За нас е важно постигането на политически консенсус за развитието на българското земеделие и ние ще продължим да работим за това, заявиха от ПП "Обединени земеделци".

„Земеделието трябва да се превърне в приоритет за България, защото храната няма заместител. Тя е част от националната сигурност", заяви кандидатът за президент на десницата Румен Христов, който бе гост на форума. Той призова за широк обществено-политически дебат за приоритетите в развитието на агросектора.

Всеки регион в страната има своята специфика и, за да се развиват успешно браншовете в земеделието, трябва да има стратегия за всеки регион, каза Валя Колева, зърнопроизводител от Монтана. Тя подчерта, че законодателството у нас трябва да бъде съобразено с европейското, но и да бъде в защита на родното производство.

Понякога зърнопроизводителите са поставяни в унизително положение от страна на администрацията в ДФ „Земеделие". Това ги принуждава да търсят начин за комуникация с Брюксел, защото се оказва, че тук не намират решения на проблемите си, заяви от своя страна Свилен Радев, зърнопроизводител от Аврен.

На форума бяха дискутирани и проблемите и перспективите пред биоземеделието в България. Борислав Сендов от Българска Асоциация Биопродукти подчерта, че и в този отрасъл има много слабо усвояване на евросредставата за агроекология - едва около 2% от предвидения бюджет.За да се промени това, биоземеделието трябва да получи адекватна национална подкрепа, каквато сега липсва.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.