1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски производители търсят компенсации заради пропаднали площи в Шабленско

Земеделски производители търсят компенсации заради пропаднали площи в Шабленско

Пороите унищожиха реколтата от пшеница и капия

С около 200 кг по-ниски са добивите от пшеница в община Шабла в сравнение с очакваните 600 кг/дка. Добивите от зеленчукопроизводство също ще бъдат четири пъти по-малко, прогнозират земеделски производители от крайморската община. Причина за съсипаната реколта станаха поройните дъждове, наводнили плодородни земи в Шабла и региона, смята кметът Красимир Кръстев. На места реколтата от пшеница и пипер е извлечена от падналите преди дни порои от 260 литра за кв. метър. Традиционно в региона се сеят около 5 000 декара с капия. Сега повечето от тези площи са под вода. Първите заявления за унищожена реколта и искания за обезщетения са започнали да постъпват в община Шабла, съобщи кметът Кр.Кръстев.
Влагата и високата температура ще доведат до болести по зеленчуците, което ще смъкне до четири пъти добивите от пипер. Стопаните от крайморската община вече успяха да пожънат площите с ечемик при среден добив от 330 кг от декар. Прибрана е и реколтата от рапица, но добивите са по 190 кг от декар – два пъти по-ниски от средните за региона. Почти една трета от пшеницата в Добричка област също е пожъната при среден добив от 414 кг от декар.
Заради пропадналите площи и влошеното качество на зърното фермерите се надяват на компенсации. При този бюджет обаче държавата няма да може да си позволи да ги компенсира, заяви на среща с кметове на добруджански общини депутатът Венцислав Върбанов. Жалко, че повечето от тях не застраховат продукцията си. Има една възможност за компенсации и това е европейския фонд за бедствия и аварии. Процедурата е бавна и сложна и се изисква 100% унищожение на земеделските площи и застраховки, допълни още Върбанов. Заради очакваните ниски добиви страната ни ще изгуби от износа на пшеница. От 6 до 20% от зърното вече е покълнало. Влошеното качество ще се отрази на цената, заяви още независимият депутат Венцислав Върбанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.