1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски стопани протестираха за пореден път

Земеделски стопани протестираха за пореден път

Има надежда за нотификация от ЕК на държавната субсидия за млякото

Днес пред Министерството на земеделието и храните фермери изразиха негативното си отношение срещу липсата на стратегия за развитието на земеделието и животновъдството у нас.

Исканията на протестиращите са внесени в администрацията на МЗХ преди половин година, но досега няма резултат, каза председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в Република България Андриан Цаконски. Към земеделските стопани се присъединиха и представители на рибовъдите.

Той обяви, че ако не се намери решение на проблемите на млекопроизводителите, техни представители ще организират гладна стачка пред евроцентралата в Брюксел. Отново бяха повторени исканията за целогодишна  субсидия за предадено качествено мляко.

По повод на факта, че участниците в протеста са малко председателят на браншовиците каза, че не знае как да коментира ситуацията. И допълни, че за него е очевидно, че все още стопаните не са започнали да се събуждат, за да отстояват истински интересите си. След това присъстващите бяха призовани да демонстрират отношението си към държавните институции. Така на стълбите на аграрнто ведомство бяха хврълени няколко десетки торбички с оборски тор. Дошлият с протестиращите духов оркестър засвири погребалния марш.

Фермер от гр. Съдинение, Пловдивско обобщи безизходицата, в която се намира българското земеделие с думите: „ЕС не иска производители, а иска пазар.”

Производителите чакаха при тях да дойде аграрният министър, който в същото време в Парламента обясняваше какви мерки се предприемат, за да бъде вдигната забраната за изплащане на проекти по САПАРД. Протестиращите все пак го дочакаха. Забързан делово Валери Цветанов покани всички на среща в сградата на министерството на земеделието.

Какво се е случило на нея научаваме от официалната информация на МЗХ.

Министър Цветанов е съобщил, че вчера на УС на ДФ „Земеделие” е взето решение да бъдат отпуснати нисколихвени кредити за закупуване на фуражи, за да бъдат подпомогнати млекопроизводителите. Той е припомнил, че са изпратени писма до ЕК за нотификация за плащане на допълнителни субсидии за качествено мляко, но до този момент няма официален отговор, въпреки че преди десетина дена той обяви по Националната телевизия, че сме получили официален отказ. Млекопроизводителите са били информирани, че на 15 юли 2008 г. по време на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС в Брюксел ще се срещне с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел и ще обсъди поисканата от България нотификация.

Министърът се ангажира през 2009 г. да бъде създаден регистър на животните у нас, чрез който фермерите да получават европейски субсидии и посочи, че страната ни трябва да използва румънския опит и да започне изплащане на субсидия на глава животно.

Министър Цветанов се е ангажирал да провежда регулярни срещи всеки четвъртък през две седмици с млекопроизводителите.

По отношение на проблемите в сектор рибарство министър Цветанов е подчертал, че изпълнителният директор на ИАРА Пламен Камбуров е изготвил доклад за освобождаване от акцизи на горивата за рибарския сектор, който ще бъде внесен в МС.

На срещата днес министърът е изтъкнал, че целия екип на МЗХ и на ДФ „Земеделие” работи по екшън плана, за да се възстановят по най-бързия начин спрените плащанията по програма САПАРД. Планът за действие ще бъде изготвен до утре и ще бъде представен на вицепремиера Меглена Плугчиева в петък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.