1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделските производители ще получат кредитен ресурс от 1.3 млрд. лв. с преференциални лихви

Земеделските производители ще получат кредитен ресурс от 1.3 млрд. лв. с преференциални лихви

Това заяви генералният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин

Земеделските производители ще получат кредитен ресурс от 1.3 млрд. лв. с преференциални лихви. Това заяви в сутрешния блок на телевизия „България Он Ер” генералният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Асен Ягодин.

В последните години земеделският сектор оставаше извън фокуса на финансиращите институции, защото имаше други области с по-висока доходност, като имотният сектор например. Сега обаче банките обръщат повече внимание на специфичните нужди на земеделските производители и пример за това е предстоящото създаване на гаранционната схема на стойност 1.3 млрд. лв., каза Ягодин.

80% от предоставения кредит на земеделските производители ще бъде обезпечен от гаранционния фонд, а останалите 20% ще бъдат покрити от кредитополучателя. Това логично ще доведе и до намаляване на лихвите по кредитите с около 3% на годишна база, обяви банковият експерт. В момента тече конкурс за избор на банките-партньори по проекта, като основен критерий при избора им ще бъдат нивото на предлаганите от тях лихви, но ще се вземат под внимание и други фактори, като например сроковете за отпускане на финансирането.

По ПРСР има одобрени проекти на стойност около 2 млрд. лв. и вероятно голяма част от техните бенефициенти ще се възползват от гаранционния фонд. Според главния секретар на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров, бенефициентите вече имат опит в процедурите и ще усвоят по-голямата част от предвидените средства. По думите му обаче, основен проблем все още остават мерките за агроекология и биоземеделие, които са тежки и за тях няма достатъчно кандидати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.