1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделското министерство обмисля демонстрации за очертаване на земеделските ниви, съобщи министър Найденов в Каварна

Земеделското министерство обмисля демонстрации за очертаване на земеделските ниви, съобщи министър Найденов в Каварна

Целта е да се избегне застъпването на парцелите и налагането на санкции

Земеделски производители от община Каварна изложиха проблемите си пред земеделския министър Мирослав Найденов по време на визитата му в добруджанския град. Основните въпроси, които те повдигнаха, са застъпванията при очертаване на парцелите и изготвянето на ортофотокартата. Според арендатора Стоян Ковачев трябва да се знае принципа, според който се налагат санкции за застъпени земеделски площи. По думите му много от очертаванията стават на тъмно и това поражда редица проблеми.

Общият размер на площите, които се застъпват в крайморската община, възлизат на 7000-8000 дка, изчисляват земеделските производители. Именно затова те настояват за яснота както при очертаването, така и при налагането на санкции. Срокът за подаване на жалби за застъпване на площи изтича утре, съобщи министър Найденов. Според него, за да не се повтарят грешките до момента, аграрното министерство ще организира съвместно със структурите си по места демонстрации за очертаване на земеделски парцели. Идеята е обсъдена и с Националната асоциация на зърнопроизводителите, уточни още министър Найденов.

Фермерите от региона повдигнаха и въпроса за качеството на земеделската продукция като функция от отношенията между наемател и наемодател на земеделска земя. Според Стоян Ковачев правилното торене, подхранване и третиране на площите трябва да се обвърже с получаването на земеделски субсидии. Кратковременното използване на нивите води до изтощаване и неправилно отношение към земята, категоричен е арендаторът. В тази връзка фермерите предлагат и промяна в наредбите за отдаване на търг на земи от Държавния поземлен фонд. Според тях недобросъвестни ползватели на държавни ниви само изтощават почвите, а не развиват земеделие в дългосрочен план. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.