1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделци: Действията на правителството водят до закриване на селското стопанство

Земеделци: Действията на правителството водят до закриване на селското стопанство

Трябва да има сигурност в сектора

Въпроса за облагането на 40% от доходите им, както и проблема с акциза на горивата бе обсъден на среща със земеделци  от Пловдивска област и народните представители от БСП Петър Мутафчиев и Пенко Атанасов. Сред поставените от производителите въпроси бе и схемата за директни плащания на единица площ, пише dariknews.bg.

Има ли въобще национална политика за сектора, бе основния въпрос, който земеделците зададоха. Според Данчо Кощилаков - зеленчукопроизводител от Хисар, подпомагането от страна на държавата на производството на зеленчуци и плодове трябва да е приоритет.

„За първи път, откакто България е член на ЕС, директни доплащания за 2009 г. се получиха края на 2010 г., а част от земеделците даже не са си я получили. От години липсва контрол на семепроизводството. Загубиха се българските сортове и никой не прави нищо по въпроса".  Това каза фермерът Димитър Конзуров.

Трябва да има сигурност в сектора. Да се определи кога се получават националните и европейските субсидии. Какви са сроковете за това, за да може и земеделците да планират действията си, каза Данчо Кощилаков.

Народните представители Петър Мутафчиев и Пенко Атанасов се ангажираха да поставят още тази седмица на министъра на земеделието въпроса за сроковете на получаване на директните плащания. Както и да зададат въпроса: кой носи вина за забавените плащания и как да бъде ускорено взимането на парите за 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.