1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жънат по 455 кг от декар пшеница в Добруджа

Жънат по 455 кг от декар пшеница в Добруджа

Високи добиви - по 436 кг/дка от ечемик отчитат фермерите след приключване на жътвата му

Близо 18% от площите с пшеница за ожънати в Добричка област. По данни на ОД “Земеделие” през есента производителите от Добруджа засяха 1,114 млн. дка. Средният добив от зърнената култура е 455 кг от декар. С най-бързи темпове върви прибирането на реколтата в крайморските общини, най-вече в община Шабла. Там са прибрани вече почти половината от заложените декари с пшеница. С най-бавни темпове върви жътвата в община Добричка, където са пожънати около 7% от житните ниви. Там резултатите са средно по 500 кг от декар. В община Тервел фермерите отчитат най-нисък добив – 400 кг от декар.

Успоредно с прибирането на зърното от пшеница върви и жътвата на рапица. В областта са реколтирани 38% от площите с маслодайната култура при среден добив от 270 кг от декар. Данните показват, че те са със стотина килограма по-ниски от миналогодишните добиви от декар рапица. Високи резултати – средно по 290 кг от декар, са отчетени в община Шабла, където е приключило прибирането на рапицата. Отново в община Тервел, където обичайно се залага на тютюн, са отчетени ниски резултати – средно по 180 кг рапица от декар.

Преди броени дни приключи жътвата на ечемик в Добруджа. Добивите са със 100 кг по-високи от миналогодишните, сочат данните на областната земеделска служба. Сега в хамбарите са прибрани по 436 кг от декар, докато през миналото лято – по 330 кг от декар. Най-високи са показателите отново в крайморските общини. В Каварна фермерите са пожънали по 490 кг ечемик от декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.