1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата на ечемика в големи части на Германия и Франция е към края си

Жътвата на ечемика в големи части на Германия и Франция е към края си

Средният добив е около 6,8 тона на хектар

Жътвата на ечемика в големи части на Германия и Франция е към края си. Въпреки новите количества на пазара, цената на културата остава с около 10 евро по-висока от миналогодишната.

През юни, преди началото на жътвата, цените на пшеницата и ечемика скочиха значително. До началото на юли ечемикът бе поскъпнал с рекордните 20 евро за тон. След това котировките паднаха, но все още са на по-високи нива от 2014 година по това време. Миналата седмица средната цена за тон ечемик в Германия е била 151,44 евро.

Първите оценки на тазгодишната жътва показват среден добив от 6,8 тона на хектар, което е с близо тон по-малко от рекордните добиви през миналата година. Според Германския земеделски съюз при сегашната кампания ще бъдат прибрани общо 8,6 милиона тона, 9% по-малко от 2014-та.

В юлския доклад на американското земеделско министерство се казва, че тазгодишната световна реколта от ечемик няма да покрие глобалните потребности. Затова и складовите наличности намаляват, свива се и обемът на международната търговия. Вашингтон прогнозира реколта от 138 милиона тона. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.