1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата на пшеницата приключва

Жътвата на пшеницата приключва

По данни на НСЗ 55% от добитата пшеница е с много добри хлебопекарни качества

Приключва жътвената кампания за прибирането на пшеницата, съобщават от националната служба по зърното.

Според обобщените от службата оперативни данни за хода на жътвата, събрани към 28 юли от областните служи «Земеделие» на Главна Дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” на Министерство на земеделието и храните, от засетите 10 535 120 дка са ожънати 86,55%, като прибраното зърно е 3 704 497 тона. Средният добив е 407 кг/дка.

На извадков принцип са проверени и анализирани 796 броя проби представителни за 932 930 тона пшеница, което представлява 25,2% от цялото реколтирано количество пшеница от новата реколта 2011 г. към 28 юли.

Предварителните резултати от окачествяването на пшеницата реколта 2011 година, извършено от службата по зърното към 28.07.2011 г. показват, че разпределението на пшеницата по групи е както следва:

  • първа група – 1,9% при 1,1% за 2010 г.,
  • втора група – 11,1% при 4,3% за 2010 г., 
  • втора Б група – 40,7% при 18,4% за 2010 г.,
  • трета група – 46,3% при 76,2% за 2010 г.

Тези данни показват, че 55% от добитата пшеница е с много добри хлебопекарни качества, докато за миналата реколта този процент е 23,8%.

Средните стойности на основните показатели, които определят качествената характеристика на зърното през тази година са:

  • хектолитрова маса: 78,7 ± 2,5 кг/хл, при 74,5 ± 2,6 кг/хл за 2010 г.;
  • съдържание на мокър глутен: 23,0 ± 3,0%, при 21,0 ± 3,0% за 2010 г.;
  • отпускане на глутена: 7,5 ± 2,5 мм, при 8,0 ± 3,0 мм за 2010 г.;
  • число на хлебопекарна сила: 53,0 ± 7,5 усл. ед., при 49,5 ± 7,6 усл. ед.;
  • съдържание на протеин: 11,5 ± 1,2% с.в., при 11,7 ± 1,1% с.в.;
  • число на падане: 328  ± 75 секунди, при 210 ± 98 секунди.

След приключване на жътвата на пшеницата и анализиране на всички резултати от взетите проби, НСЗ ще изготви окончателен доклад до Министъра на земеделието и храните за състоянието на качеството на пшеницата от реколта 2011 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.