1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата в Плевенска област приключва с добри резултати

Жътвата в Плевенска област приключва с добри резултати

Прибрани са над 220 хиляди тона хлебно зърно

Жътвата на пшеница, ечемик и рапица в област Сливен приключи, заяви началникът на областната служба "Земеделие и гори" в Сливен Тодор Братанов. Обобщението на агроспециалистите ще е готово идната седмица, но добивите, според зърнопроизводителите, са доста под средните за страната, предаде БНР.

Добивът от пшеница и ечемик в Сливенска област е 200-300 кг от дка, при очертаващ се среден добив у нас около 390 кг от дка, смята председателят на Сдружението на зърнопроизводителите "Хаджи Димитър" Петър Байчев.

Според него, в Сливенския регион добивът от пшеница е най-нисък, а причината са малкото валежи и ниското качество на земеделската земя. Прибраното количество от декар е по-малко, но качеството е по-добро от миналогодишното. Драстично обаче е паднала цената. Тя е с около 30% по-ниска от 2012 г. Зърнопроизводители твърдят, че производството на зърно тази година е на ръба на фалита. Миналата година цената на тон зърно е била 450 лв., а сега е 300 лв. Още не са известни добивите от кориандъра, който се жъне в момента.

Жътвата в Плевенска област приключва с добри резултати. Прибрани са над 220 хиляди тона хлебно зърно, при среден добив - 620 килограма от декар. Фермерите обаче твърдят, че са в „патова ситуация“, защото няма пазари на продукцията и изкупната цена на зърното непрекъснато пада. Повечето от земеделските производители бързат да продадат продукцията си преди да е започнала активната жътва в Русия, Украйна и Казахстан, когато цените още ще паднат.

В Плевенска област, където са засети близо милион декара с есенници, реколтата от ечемика вече е прибрана от 96 на сто от площите и произведеното зарно е над 60 000 тона. До два дни се очаква да приключи и жътвата на пшеницата. Според производителите качеството на зърното е добро. Най-ниски добиви отчитат стопаните от Никопол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.