1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Живко Живков е новият изпълнителен директор на АЗПБ

Живко Живков е новият изпълнителен директор на АЗПБ

АЗПБ застава твърдо против предложението за продажба на 20% от земеделските земи на държавата

  • Новото ръководство на земеделската асоциация разширява периметъра на своята дейност;
  • АЗПБ застава твърдо против предложението за продажба на 20% от земеделските земи на държавата;
  • На 5 декември АЗПБ ще обяви датата и мястото на Х Национална среща на земеделските производители.

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) има нов изпълнителен директор - Живко Живков, бивш директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Това стана ясно след провелото се заседание на Управителния съвет на асоциацията, която през 2024 година отбелязва своята 20-годишнина. 

„Приех да бъда част от АЗПБ като дългогодишен приятел на асоциацията и смятам, че моят опит може да допринесе за постигането на целите, поставени от новото ръководство, споделя Живков.

Според него още със старта на своята работа Управителният съвет се заема със сериозни предизвикателства като скандалното предложение на Министерството на финансите за продажба на 20% или 700 хил. дка. от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове. „АЗПБ застава твърдо против подобни посегателства срещу българската земеделска земя. Очакваме реакция и точен коментар на министър Вътев по темата, както и позицията на Министерството на земеделието“, добави новият изпълнителен директор на АЗПБ.

Живко Живков ще наследи позицията от Ивайло Тодоров, който напуска управителния съвет на АЗПБ по лични и семейни причини. Тодоров е учредител на АЗПБ и заема различни ръководни позиции в организацията през последните 20 години. Досегашният изпълнителен директор на АЗПБ има голям принос за утвърждаване авторитета на АЗПБ, както и за отстояване на интересите и правата на земеделските производители в България още отпреди членството на страната ни в Европейския съюз.

„Дойде моментът да се концентрирам върху своя бизнес и нямам намерение да се включвам в друг вид обществена дейност, партийни или държавни служби“, категоричен бе Ивайло Тодоров.

Живко Живков е роден на 11.01.1979 г. в гр. Попово, женен с две деца. Агроном по образование, магистър по икономика и право. Заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ от 2017 до 2019 г.  Последните 22 години от кариерата на Живков преминават изцяло в сектор Земеделие, във всички нива на администрацията на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие”. След напускане на държавната служба, реализира проекти в сферата на земеделието, екологията и морското дело. 

Новото ръководство на АЗПБ се обяви за нов подход в работата на организацията със земеделските производители. Планират се повече активности на терен, разширяване на периметъра на асоциацията към по-голям кръг земеделски стопани в повече райони на страната и прехвърляне „на щафетата“ към младото поколение в земеделието.

“АЗПБ се отваря и кани всички заети с наука в сектора да се присъединят с идеи и съвети за възстановяване генетиката и устойчивостта на българската продукция,” сподели още Живко Живков.  

Асоциацията поема нова посока развитие, за да защити още по-ефективно интересите на повече земеделски производители от всички браншове. „Пред новия Управителен съвет на АЗПБ стои и друга важна задача: да насърчи пътя на младите в земеделието, от които очакваме да поставят ново начало в работата със земеделските производители и институциите, заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

„Гласувахме доверие на един доказан експерт и опитен администратор в лицето на Живко Живков. Той е познат на земеделската общност и е наясно с проблемите на сектора в най-малките детайли. Друг плюс е, че Живков от години поддържа добри работни отношения с останалите браншови организации и държавната администрация“, добави Венцислав Върбанов.

В ръководството на асоциацията бяха направени още две промени, които ще придадат ново темпо на деловия й график.

На мястото на Веселин Желязков, представител на една от първите фирми, дългогодишен член и учредител на АЗПБ, застава Станислав Йорданов. Новият член на УС на АЗПБ е типичен представител на новото поколение в земеделието, поемайки бизнеса от родителите си - едни от първите членове на АЗПБ. С негова помощ, семейното стопанство се превръща в професионална растениевъдна ферма с модерно оборудване и съвременна зърно база в гр. Ямбол.

През 2011 г. по предложение на асоциацията Йорданов е избран и участва по стипендиантска програма „Кохран“ организирана от Департамента по земеделие на САЩ. В земеделския си бизнес е реализирал множество инвестиционни проекти със сериозен фокус върху поливното земеделие (3500 дка) и съхранението и преработката на селскостопанска продукция. Отглежда общо 15 хил. дка. зърнени и маслодайни култури.

Нов член на УС на АЗПБ е Иван Георгиев, който е второ поколение земеделец. Той ще заеме мястото на дългогодишния член на УС на организацията - Иван Иванов.

Иван Христов Георгиев е роден през 1977 г. в гр. София. Завършва висшето си образование в УНСС, специалност "Икономика на търговията". През 2009 г. създава и управлява "Блуплан" ЕООД, компания за  производство и търговия на зърнено-житни и маслодайни култури. От същата година е член на АЗПБ. Фирмата стопанисва около 40 хил. дка, обособени в две стопанства - Софийска и Пловдивска област. Носител на приза “Млад фермер на 2012” на Фондация “Еврика”, номиниран от АЗПБ.

 
На 5 декември от 11:00 часа АЗПБ ще проведе пресконференция в БТА, на която ще обяви дата и място на юбилейната 10-та Национална среща на земеделските производители в България. „Ръководството на асоциацията ще отправи горещите за сектора въпроси и теми, за които ще очакваме ясен и категоричен отговор от отговорните политическите лица и институции“, завърши председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.