1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъди готвят протест на 1 април

Животновъди готвят протест на 1 април

Снимка:

Очаква се да се съберат около 3000-4000 души

И при новото управление на страната хаосът в животновъдството продължава, каза на пресконференция председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, съобщи Агенция „Фокус”. На 1 април фермерите излизат на протест на автомагистрала „Тракия” при разклона за село Труд (Пловдивско). Мястото на протеста е избрано заради удобство за животновъдите. Очаква се да се съберат около 3000-4000души. Протестът на стопаните е подкрепен от шест организации, сред който и Браншовият съюз на пчеларите в България. Очаква се протестът да е мирен и да започне от 11.30 часа, след като всички се съберат.

„Ние не протестираме срещу управлението на ГЕРБ, а искаме то да започне да работи. Осем месеца – едно и също, губим животновъдството – всеки ден – с часове и дни”, обясни Синапов. Обикновеният фермер в България все още не усеща програмите в областта на земеделието. Бюрокрацията продължава да е тежка, смята той.  През 2009 г. около 20 % от животновъдите в България са фалирали, а до две-три години ще останем без животни, каза Господин Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите. Кога нашите субсидии ще се изравнят с тези на старите страни-членки, попита той и призова земеделският министър Мирослав Найденов да зададе този въпрос в Брюксел. Господин Господинов заяви, че е нужно да бъде преразгледана глава „Земеделие” от договора ни за присъединяване към ЕС, след тригодишно членство на страната ни в ЕС.

„Не забелязваме кой знае какви усилия в това ново управление, на което ние разчитаме. Ние искаме да апелираме към цялото управление, към нашите европейски депутати, към премиера и президента. Нека те да направят така, че оттук нататък българските животновъди да се почувстват като европейски животновъди”, каза Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на млеко и месо производителите. „1 април, Денят на лъжата, е много подходящ за нашия протест – лъжи, лъжи, обещания и съвсем не случайно сме избрали този ден за нашия първи протест при новото управление”, каза още Друмев. Танчо Колев от Сдружението на млекопроизводителите заяви, че животновъдството в България е в 20 години в криза. Той също поиска отваряне на глава „Земеделие” в договора ни за присъединяване.

Атанас Къцов, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите, отбеляза, че „нещата не се случват от 3 години насам”. С фалитите на животновъдите фермери, ще фалира и зърнопроизводството. Според него се очаква от новата жътвена кампания ще има 1 млн. тона зърно излишък. Над 80 % от говеждото месо у нас вече е само внос. Инерцията от три години на фалитите на ферми продължават.

Атанас Атанасов от Браншовия съюз на животновъдите посочи, че фермерите искат незабавна среща с премиера Бойко Борисов.

Производителите пожелаха да бъде създаден закон за фалитите на фермите. „Ако наистина е решено, че животновъдството у нас ще се закрива, да се измисли някаква компенсация – така е в други европейски страни”, поясни Синапов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.