1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите се готвят за национален протест

Животновъдите се готвят за национален протест

Снимка:

Негодуванието на бранша е заради неизпълнени ангажименти на правителството

Навръх Гергьовден животновъди обявиха, че се готвят за национален протест. Той ще е след 10 май. Негодуванието на бранша е заради неизпълнени ангажименти на правителството.

“В споразумение, подписано от министрите на финансите и на земеделието, ни бяха обещани до 25 млн. лв. субсидии “де минимис” за овце и крави. Изплатени ни бяха само 11 млн. лв. Като се разделят на всички отглеждани животни в страната, на овца се пада по 4 лв., а на крава по 26 лв.”, възмути се вчера, 6 май, пред “Труд” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. Той посочи, че тези средства първо се изплащат от националната хазна, а след това се възстановяват от Брюксел.

“Дано преди изборите правителството не прави груби грешки и да изпълни обещанията си. Да, ние като бранш знаем да си сверим часовника и затова точно преди вота стягаме протест”, добави Синапов.

Друг неизпълнен ангажимент според фермерите е обещана схема за евросубсидии, които те да използват, за да върнат кредити, получени от Фонд “Земеделие”.

Заемите се осигуряват от банки, но се отпускат с преференциални лихви от Фонд “Земеделие”. “И колегите в Румъния и в Гърция взеха подобни заеми, но там правителството разработи европейски схеми и браншът бе допълнително субсидиран, за да си върне кредитите”, добави Синапов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.