1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 500 000 дка царевица в България ще са защитени от Царевичния стъблен пробивач и Памуковата нощенка

500 000 дка царевица в България ще са защитени от Царевичния стъблен пробивач и Памуковата нощенка

Проведено бе и първото официално обучение на 20-те консултанти за страната на „БиоАктив и ГрийнАктив”

„Органик Инвест Биозащита“ и „БиоАктив и ГрийнАктив“ обединяват сили в защита от неприятели по царевица, слънчоглед и памук в България с БиоАгент Трихограма.
През изминалата седмица двете български компании подписаха договор за сътрудничество.

„Органик Инвест БиоЗащита“ изгради сертифицирана лаборатория за производство на Трихограма в България. След 30 г. тя е първата по рода си и възстановява една традиционна и доказана технология за нашите географски ширини. Лабораторията е от най-висок клас и в нея са инсталирани най-модерните технологии за производство на биоагенти. На този етап в нея се произвеждат два вида Трихограма: Trichogramma Brassicae и Trichogramma Evanscens. Те са доказано най-добри в борбата с Царевичния стъблен пробивач, Памуковата нощенка и Слънчогледовия молец за нашите географски ширини.

Проведено бе и първото официално обучение на 20-те консултанти за страната на „БиоАктив и ГрийнАктив”. Фокусът бе в начините на приложение на Трихограма и защо тя може да намали с 90% загубите, които нанасят Царевичният Стъблен Пробивач и Памуковата Нощенка. Специален гост – лектор бе проф. Вили Харизанова, която е Декан на факултета по „Растителна защита и агроекология“ в Аграрен Университет Пловдив и същевременно е научен консултант на Органик Инвест Биозащита. Тя не скри радостта си от факта, че борбата с неприятелите чрез биоагенти отново се възстановява в страната ни.

За начало в лабораторията са предвидени да бъдат произведение яйца на Трихограма за малко над 500 000 дка. Но с нея ще може да се защитят едва около 7/8% от очакваните количества царевица за сезон 2022. 

„При повишен интерес, какъвто се очаква в следващите години, ще повишим капацитета на лабораторията“ – сподели Борислав Бойчинов -Управител на фирмата.

Очаквайте допълнителна информация за услугата и за начините, по които може да се възползвате от нея през идната седмица!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.