1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Алпийските държави се опасяват от нова суша

Алпийските държави се опасяват от нова суша

Според синоптиците виновна за ситуацията е силна зона на високо атмосферно налягане над западна Европа

Малко сняг и почти никакви валежи през февруари. Това са причините експерти в Австрия, Италия, Франция и Швейцария да предупреждават за нова суша през тази година.
 
Според италианската природозащитната организация Легамбиенте в италианските Алпи падналият през последните месеци сняг е с 53 процента по-малко от обикновеното количество. В по-ниските региони няма дъжд, а в региона на река По, най-голямата в Италия, валежите са намалели с 61 на сто. Подобна е ситуацията и във Франция, който след няколко седмици без сняг и дъжд е заплашена от второ поредно сухо лято.
Според синоптиците виновна за ситуацията е силна зона на високо атмосферно налягане над западна Европа, която блокира придвижването на валежните облаци. Такива метеорологични условия е имало и преди 6 десетилетия, когато разпределение на температурите над сушата и моретата е довело до дългосрочна липса на дъжд. Тогава е регистрирано и най-ниското ниво на река Дунав, а сегашните климатични промени могат да повторят такъв сценарий, предупреждават метеоролозите.
 
В Австрия също се опасяват от суша. Експерти от университета за почвите във Виена прогнозират, че ако времето е като през пролетта на 2022, ситуацията ще бъде още по-сложна. Снежните води в реките ще бъдат по-малко, а подпочвените резервоари няма да се напълнят. 
 
Недостигът на вода се вижда и във Венеция, където много по-често се говори за наводнения. Сега нивото на водата в лагуната е толкова ниско, че част от по-малките канали пресъхват. Преди няколко дни при отлив беше измерено рекордно ниско ниво – минус 65 сантиметра под нормалното. Северът на Италия страда от маловодие, а за селскостопанското производство се очертава спад от 40 процента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.