1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Австралийските фермери със значително по-малки печалби

Австралийските фермери със значително по-малки печалби

Най-голям спад ще има при стопаните, които отглеждат полски култури

През настоящата стопанска година селскостопанските производители в Австралия ще отчетат значително по-слаби икономически резултати, прогнозират от земеделското министерство в Канбера. Според експертите средните брутни приходи ще се свият с 20 % до около 495 000евро. Падат и разходите, свързани с производството, но не толкова драстично. Те ще намалеят с 11 на сто до 374 000 евро.
 
Разликата между приходи и разходи, т.е. чистата печалба, тази година ще достигне близо 119 000 евро и ще бъде с 41% под тази от рекордния сезон 2022/23-та. Ако от тази сума се извадят и другите разходи, в това число заплати и амортизация на машини, средната печалба на ферма се стопява до около 34 000. През предходната година тя беше в размер на 144 000 евро.
Най-голям спад ще има при стопаните, които отглеждат полски култури. Тяхната нетна печалба ще намалее с над 44, като основната причина са слабите резултати при жътвата на зимното зърно. Негативно влияние върху реколтата оказва сушата, предизвикана от Ел Ниньо, като актуалната прогноза сочи, че прибраната пшеница ще остане с 36 на сто под миналогодишната. Загубите при ечемика се изчисляват на 26, а при маслодайните култури – на 38 %.
 
Заради по-ниските изкупни цени овцевъдите в Австралия ще имат с 38 на сто по-малки печалби, свили се до около 22 000 евро, което е най-ниската стойност за всички селскостопански отрасли. В същото време печалбите на стопаните на месодайни говеда ще намалеят с 27% до 79 000 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.