1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Биоборба срещу царевичния стъблен пробивач в стопанството на Павел Стоименов

Биоборба срещу царевичния стъблен пробивач в стопанството на Павел Стоименов

Третирането с трихограми е в пъти по-изгодно, отколкото с химически ПРЗ

Над обработваемите площи на земеделския производител Павел Стоименов Органик Инвест Био Защита разпръсна с дронове биоагенти за борба с царевичния стъблен пробивач.

Органик Инвест Био Защита е млада за страната ни компания, която преди това оперирала на пазара в Украйна. Основната й дейност е производство и размножаване на биоагенти за селското стопанство.

„Преди 30 години страната ни е била на едно от първите места по производство и приложение на трихограми. Ние възраждаме тази позабравена във времето практика и изключително се гордеем“, уточни управителят Борислав Бойчинов.

„Във времена, когато апелът е за по-малко химикали и повече органика в земеделското производство, ние сме пионери в буквалния смисъл. Поставили сме си амбициозната задача да бъдем на първо място в Европа и на Балканите в биологичната борба. В момента завършваме в Дойренци първата си био лаборатория, в която ще произвеждаме трихограма“, разкри търговският директор Людмил Стоянов.

Третирането с трихограми е в пъти по-изгодно, отколкото с химически ПРЗ. Органик Инвест Био Защита извършва и цялостно обслужване на посевите, като предоставя необходимата техника за разпръскване на биоагентите. От земеделските производители се изисква само да предоставят необходимите дигитални карти на нивите си.

Органик Инвест Био Защита

Всички видове от род Trichogramma са паразитоиди по яйца на пеперуди – нощенки, листозавивачки, педомерки, бели пеперуди, огневки, в т.ч. царевичен стъблен пробивач и ливадна пеперуда. Трихограмите, въпреки изключително малките си размери (по-малко от 1 мм), играят съществена роля в природното регулиране плътността на икономически важни неприятели.

Органик Инвест Био Защита

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.