1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Борислав Петков, зърнопроизводител: Спънахме се, още преди да сме тръгнали

Борислав Петков, зърнопроизводител: Спънахме се, още преди да сме тръгнали

И да има промени по Стратегическия план, те ще са за следващата кампания, казва земеделецът

 - Г-н Петков, в момента кои са най-големите страхове на българските земеделци, свързани с новия програмен период, с политическите турбуленции в страната и с прилагането на Стратегическия план?

Основният проблем е неяснотата и всичките тези изисквания, които са заложени в новия Стратегически план и по новата кампания за директни плащания - така наречените ДЗЕС. Големите неясноти по тяхното прилагане, мерките и интервенциите, поне за мен не са съвместими с българската действителност. Те могат да бъдат приложени във Франция, Италия, където има такива предпоставки. В България няма такива предпоставки и това ще стане ясно след кампанията. Колкото ентусиазъм и желание да има от страна на администрацията, аз съм убеден, че проблемите ще бъдат изключително много във всяко едно естество - в детайлите, защото проблемът е в детайлите. Ако човек влезе в самия детайл, ще разбере, че в даден момент, като че ли за пореден път българската администрация, българската държава казва: Не произвеждайте, оставете земята в постоянно затревени площи, защото там ставките за подпомагане са значително по-високи спрямо едно производство. А това е лишено от всякаква логика.

Проблемите са много. Самият министър каза, че ще се учим в движение. Ние се учим вече много години в движение. Стига толкова. Аз се занимавам със земеделие от 25 години и съм пред дилемата как да структурирам оттук насетне бизнеса си. Още повече, че голяма част от интервенциите са с петгодишни ангажименти. Много искам някой да ми отговори на въпроса как се поемат петгодишни ангажименти с едногодишни споразумения за ползване на земята. Също така - методиката на заявяването на площите. Санкциите. Всичко това тъне в пълна неяснота и пак в 12 без 5 ще даваме указания по телефона по време на кампанията. Това се повтаря всяка година и никой не си взе поука от това нещо.

 -  Как ще се реши ситуацията с непродаденото зърно?

В момента в складовете на земеделските производители стоят 5 милиона тона нереализирана продукция. Благодарение на „солидарността“, която имаме с Украйна. Но това не е солидарност. Ако някой си направи труда да провери какви фирми вкарват зърното от Украйна, ще разбере, че украинският земеделски производител получава между 80 и 100 евро на тон. Нали разбирате при кого отива тази солидарност. Фирмите, които са износителките от Украйна, са предимно от САЩ, Германия. Нима това е солидарност с Украйна. След като сме солидарни и сме дали транзитен коридор, нека да бъде транзитен коридор. На входа на Русе, Дуранкулак - без значение къде, вземете му транзитна такса, когато излезе от България - върнете му транзитната такса. Това е транзитен коридор, а другото е просто пагубно за целия сектор. Не говоря само за зърнопроизводството. Вече се чува, че кораб с мед пътува. Утре ще бъдат плодовете и зеленчуците. Това са важните неща. По по-важното е да има реални решения и предвидимост.

 - Министър Гечев обеща в рамките на тази година да бъде направена корекция в Стратегическия план - по повод така наречените ставки. На вас това изглежда ли ви реалистично, предвид предсрочните избори?

Ние се спънахме, още преди да сме тръгнали. Чест и почитания към г-н Гечев. При всички положения, г-н Гечев ще е министър най-вероятно до септември - октомври. Не си мислете, че през месец май нещо ще се промени. Не, няма да се промени, може би дори ще стане още по-зле. Изключително голям песимист съм, че ще направим каквито и да било промени по Стратегическия план. Дори и да ги направим, те ще бъдат действащи евентуално за следващата кампания, а до тогава и аз, и много от моите колеги може да сме се ориентирали към други дейности.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.