1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Бранш с много красота, но и много трудности

Бранш с много красота, но и много трудности

Инфлацията и намаляването на покупателната способност се отразяват на бизнеса с декоративни цветя

През май разсадникът за рози на семейство Димови от Батак прилича на райска градина. Производителите отглеждат над 150 вида рози за рязан цвят и за зацветяване. Роза Димова е дъщеря на първия производител на декоративни рози в България. Откакто се помни, винаги е била в оранжериите. „Аз съм на 71 години и от 6-годишна съм в розите, тогава татко ме научи да облагородявам.“

От април до края на лятото оранжериите в Батак са истинска феерия от аромати, цветове и форми. Продукцията от стопанството на семейство Димови се реализира основно на вътрешния пазар.

Единият от синовете на Роза - Здравко Димов, от години овладява тънкостите при отглеждането на рози за рязан цвят. Залага на биопроизводството.

По думите на Здравко, инфлацията и намаляването на покупателната способност на хората се отразяват и в техния бранш. „При нас ден година храни.“

Производителите на рози не са ползвали държавно подпомагане никога. През последните години те не разчитат на посредници и търговци, тъй като оскъпяват тяхната продукция и тя по-трудно се реализира. Директно се договарят с клиентите, а често купувачите идват на място за цветя, очаровани от изобилието от аромати, цветове и форми на розите в оранжериите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.